Sharn

Sharn is een van de dichtstbevolkte steden van Khorvaire en misschien wel van heel Eberron. De stad torent letterlijk boven een klif uit boven de monding van de rivier de Dagger in het zuiden van Breland. Sharn staat bekend als de “Stad van de Torens” maar is ook bekend onder vele andere namen, waaronder “De stad van messen”, “de stad van verloren zielen”, “De stad van de duizend ogen”, ”De poort tot Xen’drik” en “De poort naar verderf”.

Geschiedenis

De stad, nu bekend als Sharn, werd gebouwd op een fundament dat dateert van duizenden jaren voordat de mens ooit Khorvaire bewoonde. In die tijd was de grootste stad van het Hobgoblin Dhakaani Rijk gesneden in de grillige kliffen die Sharn nu huisvest. Deze stad werd Ja’Shaarat genoemd. Deze metropool steeg niet naar de hemel, net als Sharn nu doet. In plaats daarvan bouwden de architecten van de Dhakaani een enorm aantal kamers en tunnels onder de grond. De Dhakaani zouden uiteindelijk de grote monolithische gebouwen op het plateau boven de Dagger rivier bouwen die later zou dienen als de basis voor Sharn. Toen de Daelkyr Eberron binnenvielen, werd de stad verwoest en de hobhobgoblins kregen nooit meer een kans om haar te herstellen in haar vroegere eer en glorie.
Duizenden jaren later, toen de menselijke kolonisten uit Sarlona begon met het verkennen van Khorvaire, werd de Dagger rivier per toeval ontdekt. De rivier leidde Malleon de Reaver en zijn ontdekkingsreizigers naar de plaats waar Ja’Shaarat stond. Daar werden de hobgoblins die nog in ruïnes woonden tot slaaf gemaakt en hij bouwde een fort in de ruïnes. Hij sloot de lagere gelegen delen van de oude Hobgoblin stad en de benoemde de stad Shaarat vanwege de oude verhalen van de hobgoblins die hij tot slaaf had gemaakt. 600 jaar lang bloeide en groeide Shaarat uit tot een machtig metropool. Breggor Firstking, die de eerste heerser van wat later Breland zou worden, veroverde Shaarat en hernoemde het Sharn.
In de loop van de volgende 800 jaar begonnen de torens van Sharn te groeien en de stad begon zich te ontwikkelen tot wat lijkt op het Sharn van vandaag. Rond deze tijd begonnen de Dragonmarked Huizen te groeien en dit hielp het ontwikkelen van Sharn tot economische macht. Maar de Dragonmarked Huizen brachten ook de “War of the mark” met zich mee. De leider van iedereen die het afwijkende Dragonmark droegen, Tarkanan, nam de controle over Sharn en maakte er een thuis voor iedereen die het destructieve teken droeg. De Tarkanan kon de stad niet voor lang behouden, maar uiteindelijk gebruikte hij zijn verschrikkelijke krachten om veel van de stad te vernietigen. 500 jaar lang keek men neer op de stad en bleef hij in puin. Toen Galifar I de controle over de vijf rijken kreeg herbouwde hij Sharn. De metropool voelde de zegeningen van Galifar en zou uiteindelijk uitgroeien tot het centrum voor handel, diplomatie en intriges dat het nu is.

Geografie

Sharn doemt op boven de kliffen met uitzicht op het Hilt, een baai aan de monding van de rivier de Dagger in het zuiden van Breland. De stad ligt zoals eerder vermeld op de fundamenten van een oude hobgoblinstad. Daaronder ligt volgens de geruchten een meer van magma, maar de aanwezigheid is alleen merkbaar in de laagste delen van Sharn, de Raderen.
De onherbergzame rots waarop Sharn gebouwd is laat de stad alleen in de hoogte groeien. Dit zou een probleem zijn geweest voor andere steden, maar Sharn bevindt zich binnen een gebied dat gekoppeld is aan de Plane van Syrania, de Azure Sky. De manifest zone verbetert de magie die vlucht en levitatie creëert. Dit maakt het mogelijk om in Sharn torens te bouwen die bijna een mijl de hoogte in klimmen. Een deel van de stad zweeft zelfs boven de hoogste torens.

Stadsbeeld

Sharn is een stad in de hoogte die is verdeeld in vijf verschillende plateaus en een wijk die in de zijkanten van de rots aan de Dagger rivier gebouwd is. De vijf plateaus staan bekend als Centraal Plateau, Menthis Plateau, Northedge, Dura en Tavick’s Landing. Cliffside is de wijk gelegen aan de kant van de klif. Terwijl elk plateau de stad in wijken verdeelt is de stad ook verticaal verdeeld in verschillende secties. De laagste delen van de stad heten The Cogs. Dan krijg je The Depth, Lower City, Middle City, High City en dan zul je uiteindelijk een manier nodig hebben om naar het hoogste deel van Sharn te reizen, dat is Skyway. In het algemeen geldt in Sharn: hoe hoger je komt, hoe rijker de burgers zijn.
Het werd ontdekt dat de spreuken die nodig zijn voor het creëren en versterken van de gebouwen sterker zijn als ze aan bestaande torens gekoppeld worden. Dus wanneer een nieuwe toren word ontworpen is het gebruikelijk om deze te verankeren aan twee of meer van de torens eronder. Zo is het benodigde vermogen voor spreuken, gebruikt voor het onderhoud, dan aanzienlijk minder.
Voorbeeld, dit stapeleffect laat Skyway bestaan op de lift van de spreuken van alle torens eronder. De spreuken handhaven van de structurele integriteit van dragende muren de hele weg in de aarde. Dit leidt tot interessante architectuur. Elke toren probeert men te verankeren in twee of meer van de torens eronder zodat in de laagste delen nauwelijks licht komt want direct licht wordt geblokkeerd door de torens erboven. Net als een reeks blokken lukraak op elkaar gestapeld lijkt de stad eerder op een stam van een Indische vijgenboom dan op een groep bamboescheuten.
Sharn heeft een warm, vochtig klimaat en de prachtige tropische planten groeien op elke oppervlak waar ze de kans krijgen.

Elke sectie van de stad wordt verder onderverdeeld in kleinere districten.

*Centraal Plateau
*Menthis Plateau
*Northedge
*Dura
*Tavick’s Landing
*Cliffside
*Skyway

Transportmiddelen

In de stad Sharn kun je de hele stad normaal gesproken te voet rond komen behalve de Skyway die is alleen vliegend bereikbaar. Vanwege de grote van de stad en de verticale groei is er gezocht naar een methode om sneller van plek naar plek te kunnen komen. Omdat de plek waar Sharn gebouwd is een link heeft met de Plane van Syrania, de Azure Sky waardoor levitatie magie verstekt worden is men gaan proberen dit voordeel hiervoor te benutten. De oplossing was een soort sloepen te bewerken met die magie. Het resultaat van deze experimenten is uitgegroeid tot de luchtsloepen die een soort taxidienst vormen door heel de stad. Over heel de stad zijn stations te vinden waar men een luchtsloep kan nemen en op een aantal plaatsen zijn ook grotere luchtpendels die op vaste tijden hun rondes afgaan.

Sharn

Beyond the Bloody Bridge Anktilas